Μίνωας Κυριακού: Η πορεία και η ανακοίνωση της οικογένειας για το θάνατο του

Μίνωας Κυριακού: Η πορεία και η ανακοίνωση της οικογένειας για το θάνατο του

Πιο φτωχή είναι από σήμερα η «οικογένεια του ΑΝΤΕΝΝΑ», καθώς ο «πατριάρχης» και ιδρυτής της, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ Μίνωας Κυριακού έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Σε ανακοίνωση της Οικογένειας Κυριακού αναφέρει:

«με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, σύσσωμη η οικογένεια Κυριακού αποχαιρετά τον πολυαγαπημένο μας Μίνω, που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς αργά το απόγευμα. 

Ο σεβασμός και η βαθιά οδύνη διακατέχουν το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται σε όλες τις επιχειρήσεις του Ομίλου Μίνου Κυριακού.

Ο Μίνως Κυριακού γεννήθηκε το 1942 και δραστηριοποιήθηκε με τη Ναυτιλία  και τα Μέσα Ενημέρωσης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80  ίδρυσε το ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 FM 97.2. Το 1989 εγκαινίασε τη λειτουργία της και η τηλεόραση του ΑΝΤ1»

Ποιός ήταν ο Μίνωας Ξ. Κυριακού

Ο Μίνωας Κυριακού, μεγαλούργησε στο χώρο του ελληνικού εφοπλισμού και των μέσων ενημέρωσης, ίδρυσε δεκάδες επιχειρήσεις και ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση του Αθλητισμού, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2004 έως το 2009 και Πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

Ο Μίνωας Κυριακού σπούδασε στη Γαλλία και την Ελβετία. Ένας από τους προπάππους του ήταν ο Υδραίος αγωνιστής του ’21 και πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει 8 φορές πρωθυπουργός της χώρας. Πρόγονος του ήταν και ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο Πρωθυπουργός του δεύτερου “Όχι” κατά την περίοδο 1940-1941, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Ήταν γόνος οικογένειας εφοπλιστών, της οποίας η οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1852. Ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία (17 ετών).

Σε ηλικία 23 ετών, το 1965, ίδρυσε την Athenian Tankers και το 1976 ίδρυσε δύο μεγάλες εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Μίνωας Κυριακού μπήκε δυναμικά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97,1 (που έχει μετονομασθεί σε Easy 97,2). Το 1989, ένα έτος μετά από την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, έγινε ένας από τους θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας την τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, άπλωσε τις δραστηριότητές του πολύ πέρα από την Ελλάδα με τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εταιρείες, επενδύσεις και συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δραστηριοποιείται συνολικά σε 12 κλάδους και σε 20 χώρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία.

Το 1997 ο Μίνωας Κυριακού ανέλαβε την Διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρια», το οποίο το 2002 εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού. Παλιός αθλητής του Πανελληνίου ο ίδιος, υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF).

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον πολιτισμό και η καθοριστική του πρωτοβουλία για την έλευση στην Ελλάδα της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης,  θεωρήθηκε τομή για τα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα.

Το αθόρυβο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο «έχει αφήσει εποχή».