Τηλεοπτικές άδειες: εκδήλωση ενδιαφέροντος με σωρεία “αμφισβητήσεων”

Τηλεοπτικές άδειες: εκδήλωση ενδιαφέροντος με σωρεία “αμφισβητήσεων”

Ως, κατ΄ ουσίαν, όμηροι εκβιαστικών πρακτικών με αμφίβολα αποτελέσματα, διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις και προβάλλοντας ισχυρές ενστάσεις, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας οι περισσότεροι από τους έξι διεκδικητές.

Η κατάθεση των φακέλων συνοδεύεται από την έντονη αμφισβήτηση των ενδιαφερόμενων ό,τι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, μπορούν να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, της πληθώρας των αδειών που δημοπρατούνται και του γεγονότος ότι καλούνται να καταβάλλουν τίμημα για μια δεκαετία ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο, μένοντας παραλλήλως συνεπείς απέναντι σε υπαλλήλους, συνεργάτες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, εν μέσω στενότητας στην πραγματική οικονομία.

Όλα αυτά, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εισπράξει τα 210 εκ ευρώ που έχει προϋπολογίσει από τις 6 τηλεοπτικές άδειες, καθώς οι επιχειρήσεις των τηλεοπτικών σταθμών, δεν θα μπορούν …μαθηματικά να είναι βιώσιμες σε βάθος δεκαετίας.

Ως μελανά σημεία, οι ενδιαφερόμενοι για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρουν μεταξύ πολλών άλλων και τεχνικά ζητήματα αιχμής, όπως η ανυπαρξία οριστικού χάρτη συχνοτήτων και η ελλιπής ενημέρωση για τα επόμενα βήματα ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, όπως για το εάν θα δοθούν τηλεοπτικές άδειες θεματικού περιεχόμενου, πότε και πόσες θα είναι αυτές.

Ο κύκλος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις 7 τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, έκλεισε με έξι φακέλους ενδιαφέροντος που κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί: ΑΝΤ1, ΣΚΑΙ, Star, Alpha, Ε και η εταιρεία Ελληνική Τηλεοπτική (συμφερόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη).

Η «ορφανή» άδεια

Σε ότι αφορά την έβδομη τηλεοπτική άδεια, που έχει μείνει «ορφανή», λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπεται, θα δοθεί σε όποιον τυχόν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο μέλλον απευθείας ή με πλειοδοσία, εφόσον υπάρξουν τουλάχιστον δύο διεκδικητές. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, η άδεια αποδεσμεύεται αυτομάτως, αν και όποτε προκηρυχθεί δημοπράτηση άλλης κατηγορίας τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ροδόλφο Μορώνη, όσοι υφιστάμενοι σταθμοί εθνικής εμβέλειας δεν διαθέτουν άδεια, θα πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν ως το τέλος Φεβρουαρίου.

«Το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται θετικό. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει οργανώσει μια διαδικασία άρτια και συμπαγή, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνολογίας και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Η αποσφράγιση των φακέλων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει την Δευτέρα, παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων, που ευελπιστούν να μην επαναληφθούν οι ανατροπές και ο τραγέλαφος του πρώτου διαγωνισμού, με τους υποψήφιους …«λαγούς» και τα βοσκοτόπια στο πόθεν έσχες.

Πηγή: ant1news

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather