Πέθανε ο Βίκτωρ Νέτας

Πέθανε ο Βίκτωρ Νέτας

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 79 ετών, ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας, γεννημένος τον Ιούνιο του 1938 στην Νεάπολη Κοζάνης.

Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του ΑΠΘ (1959-60).

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και πολιτικός συντάκτης αρχικά σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και έπειτα σε αθηναϊκές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία κτλ).

Κατά τη διάρκεια της χουντικής επταετίας εκτοπίστηκε για τρία χρόνια (1968-70) ως «επικίνδυνος διά την δημοσίαν τάξιν και την εθνικήν ασφάλειαν».

Στην τρίτη και τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, από το Φεβρουάριο του 1964 ως τον Ιούλιο του 1965, υπήρξε ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Προεδρίας της Κυβερνήσεως, ενώ στις δύο πρώτες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, από τον Οκτώβριο του 1981 ως τον Ιούλιο του 1989, διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της ΕΡΤ.

Την περίοδο 1981-89, ο Βίκτωρ Νέτας ήταν υπεύθυνος για την ανάδειξη ενός εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων μέσω της ΕΡΤ, πολλοί από τους οποίους πρωταγωνίστησαν στη δημόσια ζωή της Ελλάδας, όπως η Έλλη Στάη, ο Γιώργος Λιάνης, ο Κώστας Χαρδαβέλλας, ο Γιώργος Παπαδάκης, η Σεμίνα Διγενή, ο Νάσος Αθανασίου, ο Γιάννης Δημαράς, η Μαρία Χούκλη, ο Σπύρος Χατζάρας κ.α.

Και ο ίδιος ο Νέτας παρουσίαζε πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ, με πιο γνωστή την εκπομπή «Μ’ ανοιχτά χαρτιά» (1982-89).

Η κηδεία του Βίκτωρα Νέτα θα γίνει σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του, τα αγαπημένα του παιδιά και ιδιαιτέρως την κόρη του, επίσης συνάδελφο, Σοφία Νέτα και αποχαιρετά τον άξιο συνάδελφο που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος και αξιοπρέπεια.

Σε ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρεται ότι «η δημοσιογραφική οικογένεια θρηνεί την απώλεια ενός εξέχοντος μέλους της, του Βίκτωρος Νέτα, ο οποίος υπηρέτησε το επάγγελμα με ήθος και συνέπεια επί σειρά δεκαετιών. Ο εκλιπών άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του και στην ΕΡΤ ως δημοσιογράφος και ως στέλεχος της Ενημέρωσης, μέσα από την ποιοτική και πρωτοπόρο δουλειά του. Η διοίκηση της ΕΡΤ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βίκτωρος Νέτα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμα του προς την οικογένεια και τους συναδέλφους του Βίκτωρα Νέτα, τονίζει ότι «καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Β. Νέτας υπηρέτησε το επάγγελμα της δημοσιογραφίας με γνώμονα τις δημοκρατικές αρχές, για τις οποίες και διώχτηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Η πορεία του από τις τοπικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας όπως Τα Νέα, Το Βήμα και η Ελευθεροτυπία, και στην ΕΡΤ, όπου διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών, υπήρξε υποδειγματική».

«Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε σήμερα ένα ακόμη εκλεκτό μέλος της. Ο Βίκτωρ Νέτας διακρίθηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ και ξεχώρισε για τη μαχητικότητά του. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την απώλεια του Βίκτωρα Νέτα αναφέρει σε ανακοίνωση του: Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Βίκτωρα Νέτα στην «Ελευθεροτυπία». Βαθύς γνώστης της ιστορίας, δημοκράτης με αντιστασιακή δράση, δημοσιογράφος που προσπαθούσε να δώσει πάντα την πραγματική διάσταση των γεγονότων, δίχως κραυγές και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Με διάθεση να βοηθήσει τους νεότερους συναδέλφους του, να μοιραστεί μαζί τους την πλούσια εμπειρία του, να παρέχει απλόχερα τις συμβουλές του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ακόμα ένας δημοσιογράφος, ο Λεωνίδας Ζενάκος σε ηλικία 85 ετών. Στην ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «με αφετηρία το πολιτιστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, ο Λ. Ζενάκος είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία στον χώρο της δημοσιογραφίας, καθώς διετέλεσε αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης, και αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας. Εξίσου αξιοσημείωτη ήταν η πορεία του στον χώρο των γραμμάτων, ως μεταφραστής και ποιητής».

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συναδέλφου Λεωνίδα Ζενάκου. Για πάνω από μισό αιώνα υπηρέτησε το χώρο των γραμμάτων ως δημοσιογράφος, φιλόλογος, μεταφραστής και ποιητής. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του για τον θάνατο του Λεωνίδα Ζενάκου, τονίζει ότι «με την πολύχρονη παρουσία του τίμησε τη δημοσιογραφία. Άνθρωπος ευρυμαθής, σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής και ποιητής. Από εκείνους που αφήνουν ανεξίτηλο το πέρασμά τους. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».

Πηγή: ant1news