Η Fraulein Kost του Cabaret, Δήμητρα Λημνιού μιλάει αποκλειστικά στο Gpop.gr!

Η Fraulein Kost του Cabaret, Δήμητρα Λημνιού μιλάει αποκλειστικά στο Gpop.gr!

Συνέντευξη: Μάριος Κωνσταντόπουλος

Όμορφη, γλυκιά, πετυχημένη και πάνω από όλα χαμογελαστή η Δήμητρα Λημνιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο καταλληλότερος άνθρωπος για μία ιδανική συνέντευξη. Κάναμε μία πολύ ωραία κουβέντα σε ένα cafe δίπλα από το Θέατρο Παλλάς που κάθε βράδυ δίνει τον καλύτερο εαυτό της ως Φροϊλάιν Κόστ στο musical “Cabaret”. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ήρθε πριν 10 χρόνια στην Αθήνα έχοντας το πτυχίο της Νομικής και ολοκληρώνοντας και την πρακτική της εξάσκηση, για να κυνηγήσει το όνειρο της, την υποκριτική.

Με το που τελείωσε την σχολή έπαιξε την Κλυταιμνήστρα στην Ορέστεια, σε θέατρο της Νέας Υόρκης με μεγάλη επιτυχία. Τηλεόραση δεν έχει κάνει ακόμα, εκτός από κάποιες διαφημίσεις αλλά θα ήθελε πολύ.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως πολύ ευαίσθητη, δυναμική και ανασφαλή και παρά το γεγονός ότι φαίνονται αντικρουόμενα και αντιφατικά υποστηρίζει πώς όλοι οι άνθρωποι έχουν αντικρουόμενα και αντιφατικά πράγματα μέσα τους.

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε το Cabaret στο θέατρο Παλλάς, ποια είναι τα συναισθήματα σου;

Το Cabaret είναι ένα πολύ ωραίο έργο, πολύ εμβληματικό γιατί αναφέρεται σε μία περίοδο πολύ δύσκολη, πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και πώς αυτές διαμορφώνονται σε αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο. Χαίρομαι πάρα πολύ που παίζω στο έργο, χαίρομαι πάρα πολύ που είναι αυτό το έργο, με αυτά τα μηνύματα και αυτές τις προεκτάσεις, και χαίρομαι γιατί παίζω σε ένα μεγάλο θέατρο όπως είναι το Παλλάς. Είχα αυτήν την ευκαιρία, με υπέροχους συναδέλφους, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη και η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ σημαντικό για νέους ανθρώπους.

Πως προέκυψε αυτός ο ρόλος;

Αυτή η συνεργασία προέκυψε μετά από κλειστή ακρόαση που έγινε για τον συγκεκριμένο ρόλο της Φροϊλάιν Κόστ, με τον σκηνοθέτη και τους παραγωγούς μου, τους κυρίους Γιάννη Κεντ και Πάνο Κατσαρίδη με τις θεατρικές σκηνές. Η αλήθεια είναι παρότι που είμαι νέο παιδί στο χώρο, χαίρομαι πάρα πολύ και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που μου δώσανε την ευκαιρία να βρίσκομαι σε μια τόσο μεγάλη σκηνή, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που ζούμε, σε μια τόσο εμπορική σκηνή της Αθήνας. Δίνεται βήμα σε νέους ανθρώπους, να εκθέτουν την δουλειά τους και την  πορεία τους και θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους ανθρώπους.

Θα μας πεις και κάτι για το ρόλο που κάνεις;

Εγώ στο έργο κάνω τη Φροϊλάιν Κόστ, μία ναζίστρια Ιερόδουλη. Είναι μια γυναίκα που σε αυτές τις συνθήκες της Γερμανίας που ήταν πολύ δύσκολες με την οικονομική εξαθλίωση και όλα όσα γινόντουσαν πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αποφασίζει να κάνει ακραίες επιλογές και να γίνει πόρνη για να επιβιώσει. Επίσης αποφασίζει να εισχωρήσει στο κόμμα των ναζί και αυτοί φαίνονται ότι θα είναι οι νικητές και την ελκύει όλο αυτό το κομμάτι της εξουσίας και της δύναμης. Είναι ένας χαρακτήρας πολύ δυναμικός, χωρίς όρια, με τον δικό του κώδικα αξιών, δεν έχει καμία σχέση με τον κώδικα αξιών τον κοινωνικά αποδεχτό, δεν διστάζει να καταδώσει έναν Εβραίο γείτονα της για να πάρει με το μέρος της την εξουσίας, δηλαδή τους υψηλόβαθμους ναζί. Μπορώ να πω πως η διαδρομή προς αυτή ήταν λίγο δύσκολη.

Θέλω να μου πεις τι κοινά στοιχεία βρίσκεις με αυτή τη γυναίκα και καταλαβαίνω ότι δεν είναι και πολλά.

Επιφανειακά αν το δούμε είμαι πολύ μακριά, δηλαδή και επαγγελματικά και πολιτικά έχω άλλον προσανατολισμό, ευτυχώς (γέλια). Αν το δούμε πιο βαθιά είναι ένας χαρακτήρας που κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, έχει μια απόγνωση για να επιβιώσει, δεν διστάζει να τολμάει να κάνει πράγματα που άλλοι δεν τα κάνουν. Υπερασπίζεται με πάθος το επάγγελμα της απέναντι στην σπιτονοικοκυρά της και για τις πολιτικές της ιδέες απέναντι σε όλους, δεν φοβάται, είναι μαχητική, έλκεται από την δύναμη της εξουσίας και επίσης έχει μια εκδικητική διάθεση σαν χαραχτήρας, είναι αυτό που λέμε «ο κακός χαρακτήρας” ενός έργου. Έτσι στην έρευνα που είχα να κάνω εγώ όσον αφορά αυτό το κομμάτι, έψαξα να βρω στο δικό μου σκοτεινό καζάνι τα αντίστοιχα που θα με βοηθούσαν να φτιάξω το χαρακτήρα που θα βγει μέσα από εμένα. Στο κομμάτι το μαχητικό, το φιλόδοξο και αγωνιστικό, μπορώ να πω ότι συντάσσομαι, όχι βέβαια με αυτούς τους προσανατολισμούς, με άλλους, γιατί κι εγώ υπερασπίζομαι αυτά που αγαπώ με πάθος, όπως είναι το θέατρο, η ελευθερία, η αγάπη.

Είπες είναι μια γυναίκα που δεν φοβάται. Εσένα υπάρχει κάτι που σε φοβίζει πολύ;

Σίγουρα πολλά πράγματα (γέλια). Ομολογώ πως ξέρω πως δεν φαίνεται γιατί το παρουσιαστικό μου είναι πιο δυναμικό, αλλά στην πραγματικότητα όπως και πολλοί καλλιτέχνες είμαι πολύ ανασφαλής άνθρωπος. Υπάρχουν πολλά πράγματα π.χ. αν θα τα καταφέρω, αν επιβιώσω, αν θα έχω ανθρώπους δίπλα μου, την μοναξιά, τον θάνατο, το να μην ζω καλά, το να μην δουλεύω, το να μην είναι καλά οι δικοί μου άνθρωποι, σίγουρα είναι πράγματα που φοβάμαι.

Τα πράγματα που διαδραματίζονται στην παράσταση και κυρίως τα πολιτικά, πιστεύεις ότι ταιριάζουν με την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα;

Θεωρώ ότι είναι μια κρίση αξιών γενικότερα, παγκόσμια. Όταν τα πράγματα φτάνουν σε ακραία σημεία νομίζω πως και οι επιλογές των ανθρώπων από αντίδραση ή από απόγνωση ή από αγανάκτηση γίνονται πολλές φορές ακραίες. Τώρα το κομμάτι της ακραίας πολιτικής υπάρχει και σήμερα σε αντιστοιχία με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. 

Μέχρι πότε θα παίζετε;

Λοιπόν θα παίζουμε μέχρι 1 Απριλίου. Τετάρτη με Κυριακή στις 19:00 και τις υπόλοιπες ημέρες στις 21:00

Πρωταγωνίστρια η Τάμτα, μία τραγουδίστρια στο χώρο του θεάτρου, εσύ πώς είσαι με αυτές τις αντιλήψεις που ουσιαστικά μπαίνουν από άλλο επάγγελμα και στην υποκριτική;

Το βλέπω πολύ ωραία και ελεύθερα έτσι και αλλιώς είναι ελεύθερα επαγγέλματα τα καλλιτεχνικά και ρευστές οι διακρίσεις μεταξύ αυτών, πιστεύω όλοι χωράμε παντού, να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας σε καινούργια πράγματα. Η Τάμτα έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν είναι μόνο μια καλή τραγουδίστρια, είναι performer πάνω στη σκηνή και αυτό την βοήθησε εξαιρετικά στο ρόλο και τη Σάλι Μπόουλς. Όλα αυτά και μαζί με το γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά ευφυής και καλλιτεχνικά και γενικά και εξαιρετικά ελεύθερος με αυτοσυνείδηση νομίζω ήταν τα στοιχεία που την βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Παρακολουθώντας της στις πρόβες θαύμασα ότι έβρισκε την αλήθεια στα πράγματα που ετοιμάζει χωρίς θεατρικά τεχνάσματα.

Όταν έχεις ελεύθερο χρόνο τι σου αρέσει να κάνεις;    

Αγαπώ πολύ, λατρεύω το cinema, είναι από τα πιο αγαπημένα πράγματα σε αυτή τη ζωή μαζί με τη μουσική. Θεωρώ ότι ο κόσμος μπορεί να ήταν λιγότερο όμορφος χωρίς αυτά. Παρακολουθώ πάρα πολύ τις νέες ταινίες που βγαίνουν και μαθαίνω από αυτούς τους ηθοποιούς και θέλω και εγώ αντίστοιχα να παίξω σε κάποιες ταινίες όπως αυτές που μου αρέσουν πάρα πολύ. (σ.σ. Αγαπημένη ταινία: Οι ζωές των άλλων).

Έχεις παίξει και στον κινηματογράφο.

Δεν έχω παίξει πάρα πολύ, θα ήθελα να παίξω περισσότερο. Έχω παίξει στις «Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή, με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Αλέξη Γεωργούλη, έχω παίξει στο «Μαγικό καθρέφτη» του Χρήστου Δήμα, σε μία μικρού μήκους το «Kiosk» του Γαλαξία Σπανού, πάλι του Χρήστου Δήμα τον «Ακάλυπτο». Τώρα ετοιμάζομαι για δύο ταινίες, το «731» μία πολεμική ταινία που αναφέρεται στο 1940 στην Ελλάδα και άλλη μία που θα είναι πιο κωμική, ρομαντική και συναισθηματική ταυτόχρονα, δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτήν.

Έχεις σπουδάσει νομική, πως προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σου;    

Η Νομική ήταν αυτός ο δρόμος που ήθελαν γονείς και καθηγητές, είναι αυτό που είσαι γύρω στα 17 και δεν ξέρεις ακόμα τι θες και είσαι μπερδεμένος και προσπαθείς να δεις τι θα κάνεις στη ζωή σου. Το ένστικτο υπάρχει στην ζωή μου και πάντα με πάει στα πιο ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα, με ενδιέφερε ο άνθρωπος, το μεγαλείο του και η κόλαση του. Το πιο αγαπημένο μου «άθλημα” είναι να γνωρίζω και να διεισδύω σε καινούργιους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μου, οπότε πήγαινα προς την ψυχολογία και τη θεατρολογία και προέκυψε η νομική. Ήταν εύκολο για εμένα να στρίψω κάποια στιγμή και να πω «εντάξει το κάναμε και αυτό σαν υποχρέωση, τώρα ας κάνουμε τα όνειρα μας». Την υποκριτική την είχα μέσα μου από παιδάκι.

Ποιο ήταν το ποιο δύσκολο πράγμα για εσένα όταν ξεκίνησες σε αυτό το χώρο;

Το ποιο δύσκολο από όλα ήταν και είναι ότι τα πράγματα γίνονται λίγο παγιωμένα και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, δηλαδή είτε να γίνουν ακροάσεις είτε να δουν και να γνωριστούν οι νέοι με τους παλαιότερους ανθρώπους του χώρου για να συνεργαστούν. Είναι δύσκολο να εμπιστευτούν ένα νέο παιδί γιατί φοβούνται αν θα καταφέρει αυτό που θα αναλάβει και αυτό ήταν το πιο δύσκολο που έχω αντιμετωπίσει και γι’ αυτό χαίρομαι που είμαι σε αυτή τη δουλειά και μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Την ηλικία σου τι λες;

Ναι, είμαι 35.

Κλείνοντας θα σε ρωτήσω για τα προσωπικά σου. Μιλάς γι αυτά και είσαι ερωτευμένη αυτή την περίοδο;

(Γελάει) Θα πω μόνο ότι είμαι πολύ καλά αυτή την περίοδο.

Η Δήμητα Λημνιού με τον δημοσιογράφο του site μας Μάριο Κωνσταντόπουλο

Ευχαριστούμε την Δήμητρα Λημνιού για την ωραια κουβέντα που κάναμε!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather