Η συγγραφέας Αικατερίνη Μιχαήλ μιλάει στο GPOP.GR!

Η συγγραφέας Αικατερίνη Μιχαήλ μιλάει στο GPOP.GR!

Η συγγραφέας Αικατερίνη Μιχαήλ με αφορμή την κυκλοφορία του παραμυθιού “Γλυκόφωνη γοργόνα” μίλησε αποκλειστικά στο Gpop.gr.

Η ίδια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο νέο της επαγγελματικό βήμα, την πηγή έμπνευσης της, αλλά και ποιό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από την συγγραφή της.

Κ. Μιχαήλ προτού μιλήσουμε για το βιβλίο θα ήθελα να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς! Να σας μάθουμε καλύτερα τόσο εμείς όσο και οι αναγνώστες μας! Αρχικά πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα παιδικά παραμύθια; 

Μου αρέσει το παιχνίδι! Τα παιδιά δεν διαπραγματεύονται με τη λογική όταν θέλουν να παίξουν. Απλά το κάνουν! Τα παραμύθια έχουν αυτή τη μαγεία του παιχνιδιού.  Άλλωστε, έχουν το χάρισμα να είναι πολυδιάστατα! Επειδή δεν είμαι υπέρμαχος του διδακτισμού, το παραμύθι είναι το μέσον που έχω την δυνατότητα να μοιραστώ τις σκέψεις μου μέσα από την φαντασία και φυσικά με τους συμβολισμούς, που είναι και η βασική  αρχή των παραμυθιών.

Με τι άλλο ασχολείστε; 

Με τι άλλο ασχολούμαι!  Με τη ζωγραφική. Δεν ξέρω, ποιο μου αρέσει πιο πολύ. Να ζωγραφίζω, ή να γράφω παραμύθια! Ευτυχώς τα παραμύθια έχουν ζωγραφιές, οπότε όταν γράψω ένα παραμύθι, μπορώ να φτιάξω και τις εικόνες. Στη ζωγραφική είμαι αυτοδίδακτη. Έχω παρουσιάσει την δουλειά μου σε ομαδικές εκθέσεις και έχω την χαρά να ανήκουν έργα μου σε ιδιωτικές συλλογές. 

Πόσα χρόνια βρίσκεστε στο χώρο του παιδικού βιβλίου; 

Στον χώρο του παιδικού βιβλίου και συγκεκριμένα του παραμυθιού ξεκίνησα πριν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2017 με την έκδοση του πρώτου μου παραμυθιού, “Η Χαρουλίτα και ο Κεφούλης σε κοινή αποστολή”.  Ακολούθησε και δεύτερο από την ίδια σειρά.  Αυτή η σειρά δεν έχει τελειώσει ακόμη. Έχει και συνέχεια. 

Υπογράφετε την «Γλυκόφωνη γοργόνα», πείτε μας λίγα πράγματα για το βιβλίο.

Η γλυκόφωνη γοργόνα” υπάρχει μέσα στον συλλογικό τόμο “Το κάστρο των παραμυθιών”.  Συμμετέχουμε δέκα συγγραφείς, που έχουμε γράψει από ένα παραμύθι η κάθε μία. Επίσης, η ποιήτριά μας, η Σοφία Σκλείδα, συμμετέχει με ένα ποίημά της. Τα παραμύθια μας τα εμπνευστήκαμε από ελληνικούς θρύλους, όχι πολύ γνωστούς στο ευρύ κοινό. Είναι και ο λόγος που στο βιβλίο υπάρχει  λαογραφικό σημείωμα από την Λαογράφο Ιωάννα Φώκου. Η εικονογράφηση έχει γίνει από την Σταματίνα Ζέρβα και η καλλιτεχνική επιμέλεια από την Μιμίκα Καπούλα. Η ψυχή του βιβλίου μας η Άννα Αθανασιάδου, εκτός από το παραμύθι που έχει γράψει, έχει κάνει την επιμέλεια κειμένων και έχει συμπεριλάβει προτεινόμενες ασκήσεις δημιουργικής γραφής.Είναι ένα ολοκληρωμένο έργο και θα έλεγα ότι είναι  ένα βιβλίο της κατηγορίας, Πρέπει να διαβάσω και Πρέπει να χαρίσω!  Όλοι οι συντελεστές, είμαστε περήφανες  για αυτή τη δημιουργία μας!

Ποια ήταν η έμπνευση σας ώστε να μπείτε στην διαδικασία να γράψετε κάτι τέτοιο;

Η θάλασσα, το νησί! “Όπου είναι θάλασσα είναι καλά!” Εκεί, η έμπνευσή μου απογειώνεται.  Η πατρίδα της καρδιάς μου είναι η Πάτμος!  Έχω άμεση σχέση με νησί, με θάλασσα. Και φυσικά ο θρύλος για το παραμύθι που έγραψα έρχεται  από  ένα  νησί. Το νησί των ανέμων. “Η γλυκόφωνη γοργόνα” κάνει παρέα με τις  Γιαλούδες (νεράιδες) και τους Διάσκελους  (ξωτικά) στις παραλίες της Μυκόνου! 

Τι θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό το παραμύθι;

Ο συγγραφέας όταν δομεί την ιστορία του μοιάζει σαν να είναι ένας μικρός Θεός!Μοιράζει ευκολίες, δυσκολίες, λύσεις και αναποδιές.  Στο παραμύθι μου έδωσα δυσκολίες στους πειρατές. Γρήγορη σκέψη και αποφασιστικότητα στην γλυκόφωνη γοργόνα. Σύμπνοια και ομαδικότητα στις Γιαλούδες  και τους Διάσκελους. Το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλω να μοιραστώ, είναι πως, όταν  συνειδητοποιήσουμε την δυσκολία που αντιμετωπίζουμε για να βοηθηθούμε, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα να μας συμβούν διαφορετικά. 

Είστε ευχαριστημένη με την πορεία σας μέχρι τώρα σε αυτόν το χώρο; Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στη δουλειά σας;

Είμαι ευχαριστημένη, επειδή έχει άμεση σχέση από τη δική μου στάση. Εύχομαι να συνεχίσω να λαμβάνω θετικά σχόλια.  Αυτός είναι ο στόχος μου.

Τα όνειρα σας και οι σκέψεις για το μέλλον ποια είναι;

Έχω πολλά όνειρα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως προτιμώ πλέον να μην σχεδιάζω το μέλλον. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό κάνω. Προχωρώ ένα βήμα την φορά. Θέλω να απολαμβάνω ότι κάνω στο τώρα μου!

Έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο βιβλίο σας; 

Φυσικά! Άλλωστε, όταν πρόκειται για παραμύθι, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποια που περιμένουν να δουν τα φώτα της έκδοσης. Ναι, τώρα είμαι στα καλοπιάσματα. Εννοώ, ότι καλοπιάνω τα παραμύθια, που θα μείνουν για αργότερα. Μην μου απογοητευτούν!

Τι είναι αυτό που θα πείτε ώστε να κάνετε τον κόσμο να επιλέξει να διαβάσει την δουλειά σας; 

Η εσωτερική ανάγκη του κάθε ενός είναι μοναδική. Αγαπώ αυτό που κάνω, με σεβασμό και συνέπεια. Δική μου επιλογή είναι να εξελίσσομαι συνεχώς και να γίνομαι καλύτερη. Καλό είναι να επιλέγει ο καθένας με γνώμονα την προσωπική του ελευθερία.

Σας αγχώνει κάτι προτού ξεκινήσετε η ακόμα και αν τελειώσετε κάποια δουλειά σας; Αν ναι τι είναι αυτό.

Εάν με άγχωνε κάτι πριν καν ξεκινήσω, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να συνεχίσω. Άποψη μου είναι, ότι το άγχος σκοτώνει την έμπνευση! Έμπνευση, εν – πνεύμα!  Η συγγραφή και η ζωγραφική για μένα είναι Ιερή ιεροτελεστία! Μετά όλα παίρνουν τον δρόμο τους.