Η Σοφία Κουρτίδου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Gpop.gr!

Η Σοφία Κουρτίδου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Gpop.gr!

Συνέντευξη: Πόπη Γιαννικάκη

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στα 17 της βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ενώ ασχολήθηκε και με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία κάνοντας σπουδές κλασσικής κιθάρας και φωνητικής.

Η Σοφία Κουρτίδου είναι μια γυναίκα τραγουδοποιός και τραγουδίστρια με ταπεραμέντο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, όμορφη, επιτυχημένη, ταλαντούχα κι εκρηκτική προσωπικότητα που μπαίνει δυναμικά στο επίκεντρο της μουσικής βιομηχανίας με τον δικό της τρόπο.

Παράλληλα δούλευε σε μουσικές σκηνές και έχει ασχοληθεί με διάφορα μουσικά είδη από ρεμπέτικο μέχρι gypsy swing! Πρωτότυπα τραγούδια συμπληρώνουν την δισκογραφία της, ενώ δεν σταματάει να μας παρουσιάζει νέα πράγματα σε οποιοδήποτε κλάδο επιλέξει. Μάλιστα το 2012 κυκλοφόρησε η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Περιπαθώς και ρουφηχτά», που είναι όλη σε δική της μουσική, στίχους και ενορχηστρώσεις, one woman show δηλαδή.

Τα τελευταία χρόνια πειραματίζεται στο live vocal looping εκτελώντας και ηχογραφώντας ζωντανά τραγούδια, μιμούμενη με τη φωνή της μουσικά όργανα!

Έχει δημιουργήσει το συγκρότημα Slippin’ band με τους οποίους παίζουν δικά της τραγούδια “ξεγλιστρώντας” σε ρυθμούς swing, bossa nova, jazz, funk και διασκευάζοντας τα πάντα με σεβασμό και τρέλα! Ενώ το 2013 ήταν μέλος στην εκπομπή ΠΕΔΕΣ στον Alpha.

Σε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα αλλά και την θεατρικές παράσταση «Ότι….Τίποτα» που πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο, ο η Σοφία μας άνοιξε την καρδιά της και μας μίλησε αποκλειστικά στο Gpop.gr για ολα, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην επαγγελματική της πορεία, παρουσιάζοντας μας πολλές πτυχές της ζωής της.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική και το τραγούδι;

Δεν μπορώ να πω ότι το αποφάσισα, έγινε από μόνο του γιατί από πολύ μικρή τραγουδούσα αν και δεν προέρχομαι από οικογένεια που τραγουδούσε πολύ στο σπίτι. Πάντα στις γιορτές συγκεντρωνόμασταν στο Κουρτιδεϊκο και τραγουδούσαμε. Εγώ στις γιορτές στο σχολείο, από την δευτέρα δημοτικού με έβαζε η δασκάλα και τραγουδούσα. Μετά έπεισα  τους γονείς μου να με γράψουν να μάθω κιθάρα και κάπως έτσι ξεκίνησα.

Όμως έχεις σπουδάσει και ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πως μπορεί να σχετίζονται αυτά τα δυο και πιστεύεις ότι θα μπορούσες να εξασκήσεις κάποια στιγμή το επάγγελμα;

Έμμεσα ασχολούμαι γιατί πιστεύω ότι για να είναι κανείς καλλιτέχνης στην Ελλάδα ένα πτυχίο Ψυχολογίας το χρειάζεται, οπότε φρόντισα να το πάρω.  Πραγματικά θεωρώ ότι η ψυχολογία είναι χρήσιμη στα χέρια ενός ατόμου που γράφει γιατί πρώτα από όλα διαιρεί την αντίληψη ως προς τις ανθρώπινες σχέσεις, οπότε αυτό στα χέρια ενός ανθρώπου που γράφει είναι ένα χρήσιμο στιχουργικό εργαλείο γιατί στα περισσότερα τραγούδια περιγράφουμε τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Τελειώνοντας τις σπουδές σου τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να φύγεις από την Αλεξανδρούπολη και να πας στην Αθήνα και τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε σε όλο αυτό;

Το να έρθω στην Αθήνα ήταν μονόδρομος και το ήξερα από τα 17 μου που έφυγα από την Αλεξανδρούπολη, απλά ήθελα να τελειώσω πρώτα τις σπουδές μου στην Θεσσαλονίκη και μετά με μια βαλίτσα στο χέρι ήρθα. Η μουσική ήταν αυτή που με κάνε να έρθω στην Αθήνα γιατί δεν είχα ούτε δουλειά, ούτε φίλους και δεν ήρθα εδώ σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ήρθα να ακολουθήσω το όνειρο μου και νομίζω ότι όσο δύσκολο είναι αυτό άλλο τόσο είναι λυτρωτικό και ευλογία γιατί δεν ήταν καθόλου εύκολο το πρώτο διάστημα.

Αυτή την περίοδο σε βρίσκουμε στο θέατρο Πειραιώς 131 και την παράσταση «Ότι τίποτα». Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και τι ήταν αυτό σε έκανε να πεις το «Ναι»;

Με ενέπνευσε ο τρόπος του Γιώργου Γιαννακόπουλου που έχει γράψει το έργο. Με τον Γιώργο δεν γνωριζόμασταν απλά μιλήσαμε στο τηλέφωνο και εκεί υπήρξε μια αμοιβαία συμπάθια εξ αρχής, αισθάνθηκα ότι έχουμε κοινά πράγματα να μοιραστούμε εμείς πρώτα από όλα και μετά με τον κόσμο. Το θέατρο μου αρέσει πάρα πολύ και νομίζω μπήκε στην ζωή μου εντελώς αυθόρμητα τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στην Αθήνα, δεν ήταν κάτι που επιδίωξα ποτέ αλλά συμβαίνει. Βεβαίως ότι παραστάσεις έχω συμμετάσχει θεατρικά πάντα έχουν να κάνουν με την μουσική.

Πες μας λίγα λόγια για την παράσταση και τον δικό σου ρολό σε αυτή.

Είναι μια μουσική – σατιρική κωμωδία αλλά ο ρόλος μου δεν είναι αμιγώς μουσικό γιατί είμαι και στο υποκριτικό κομμάτι. Είναι μια φρέσκια σατιρική κωμωδία που στην ουσία σατιρίζει όλη την κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε με ένα πάρα πολύ όμορφο τρόπο. Ο δικός μου ρόλος έχει πολύ πλάκα γιατί υποδύομαι μια γυναίκα που έχει ένα νευρικό γέλιο το οποίο σταματά σε κάποιες ειδικές συνθήκες και περιστάσεις. Πέρα από αυτό όλοι οι ρόλοι που κάνω, επειδή το έργο πραγματεύεται διάφορα θέματα όπως αυτό που ζούμε και αν αξίζει να μείνουμε εδώ και να προσπαθήσουμε ή να εγκαταλείψουμε την χώρα. Οπότε τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα και είναι κάτι που μας συγκινεί – αγγίζει όλους μας γιατί σίγουρα έχει πολλές κωμικές πλευρές αλλά νομίζω οι θεατές φεύγουν και με ένα προβληματισμό.

Πως βλέπεις την ανταπόκριση του κόσμου στην συγκεκριμένη παράσταση;

Πολύ θετική, όλοι φεύγοντας μας λένε ότι έχουν ξεχάσει τα προβλήματα τους, ότι για λίγη ώρα καταφέρνουμε να τους βάλουμε σε ένα άλλο κόσμο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πρώτα από όλα να γελάσουν. Για εμένα αυτά τα δυο πράγματα είναι η καθημερινότητα μου το γέλιο και η συγκίνηση και αν τα έχω αυτά τα δυο θεωρώ ότι έχω μια γεμάτη ημέρα.

Εσύ θα σκεφτόσουν να φύγεις εκτός Ελλάδος;

Όχι. Η αλήθεια είναι ότι με τα πράγματα που κάνω μουσικά γιατί τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με κάτι συγκεκριμένο, το live looping που με αυτό ο κόσμος έξω ενδεχομένως είναι ποιο εξοικειωμένος. Δεν είναι ότι δεν μου έχει περάσει από το μυαλό να φύγω, γιατί κάνω και αρκετές συναυλίες έξω τα τελευταία χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενη που μου δίνετε η ευκαιρία μέσω της δουλειάς μου να ταξιδεύω με όχημα την μουσική και να επικοινωνώ με ανθρώπους σε όλο το κόσμο. Αλλά το να φύγω μόνιμα δεν είναι κάτι που έχω στο μυαλό μου, θεωρώ ότι ζούμε σε μια τόσο πλούσια χώρα, με όλες τις έννοιες του.

Στο παρελθών έχεις ξανά κάνει θέατρο συμμετέχοντας στο μιούζικαλ «Fame». Πες μας γι αυτή σου την εμπειρία και θα το ξανά έκανες;

Ήταν μια πάρα πολύ όμορφη εμπειρία η συμμετοχή μου στο «Fame», γιατί γενικώς είναι πολύ ωραίο να συμμετέχεις σε δουλειές που είναι τέτοιου βεληνεκούς, επειδή συντονίζονται πολλοί άνθρωποι επί σκηνής, είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να κάνεις γιατί καλείσαι να χορέψεις, να τραγουδήσεις, να παίξεις υποκριτικά, στην διαδικασία αλλαγής του σκηνικού, μπορεί να έχεις λίγα δευτερόλεπτα να αλλάξεις ρούχα και όλο αυτό σε βάζει σε μια διαδικασία να είσαι σε εγρήγορση που εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ γι αυτό κάνω και τη μέθοδο του live vocal looping το οποίο είναι ένα είδος extrim sports οπότε η αδρεναλίνη είναι πολύ μεγάλη γιατί πρέπει να τα κάνεις όλα real time, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και μου αρέσουν πάρα πολύ αυτές οι διαδικασίες που καλούμε να κάνω πολλά πράγματα κι όλα αυτό το multi-tasking.

Θα το ξανά έκανα όπως έχω κάνει και αρκετές άλλες παραστάσεις και παιδικές, έχω γράψει μουσική για παραστάσεις και είναι κάτι που με ευχαριστεί.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείσαι με live vocal looping. Θες να μας πεις μερικά πράγματα γι αυτό και πως προέκυψε η ενασχόληση σου;

Είναι μια διαδικασία όπου ηχογραφώ την φωνή και στην ουσία δημιουργώ μουσικά σύνολα εκ του μηδενός, χωρίς κανένα μουσικό όργανο πάρα μόνο με την φωνή μου κάνω beatbox, μπάσο γενικά κάνω οτιδήποτε θα έπαιζε ένα μουσικό όργανο. Έχω κάποια μουσικά όργανα που λειτουργούν σαν παπαγαλάκια ας πούμε και έτσι δημιουργούνται κάποιες στρώσεις που δεν καταλαβαίνεις ότι είναι φτιαγμένο μόνο από την ανθρωπινή φωνή.

Πως είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το είδος της μουσικής;

Για εμένα η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική από τότε που ξεκίνησα γιατί το πρώτο τραγούδι που έβγαλα «Δανικά – Ιδανικά» ήταν με αυτή τη μέθοδο και ήταν κάτι που το αγκάλιασε πάρα πολύ ο κόσμος και με τα δεδομένα εκείνης της εποχής είχε γίνει viral όταν βγήκε.

Εκτός από το θέατρο και την μουσική έχεις κάνει και τηλεόραση, παρουσιάζοντας την εκπομπή «ΠΕΔΕΣ». Πως προέκυψε αυτό;

«Αυτό προέκυψε» πολύ σωστή επιλογή του ρήματος (γελάει) γιατί δεν είναι από τα πράγματα που είχα στο μυαλό μου να κάνω, κι όλα αυτά ήρθαν εντελώς αυθόρμητα στη ζωή μου γιατί είμαι άνθρωπος που θέλω να εκφράζομαι ελεύθερα και να κάνω αυτό που θέλω οπότε δεν θα επέλεγα να ασχοληθώ με την τηλεόραση, όμως επειδή προέκυψε και ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση το έκανα. Πάντοτε με ενδιαφέρει να κάνω πράγματα τα οποία με εκφράζουν.

Θα το ξανά έκανες;

Δεν είναι άμεση σκέψη μου ούτε ήταν ποτέ η παρουσίαση, αν δεν υπήρχε το μουσικό κομμάτι σε όλο αυτό δεν θα συμμετείχα. Σε ότι έχω συμμετάσχει και στους «ΠΕΔΕΣ» είχε να κάνει με τη μουσική γιατί ήμουν υπεύθυνη και για τα μουσικά σχήματα που θα έρθουν στην εκπομπή, τις στήλες που είχα αναλάβει και έγραφα τα κείμενα και τη μουσική. Γενικότερα δεν αποκλείω τίποτα το οποίο θα πρέπει την εκάστοτε στιγμή να με εκφράσει.

Ο κόσμος σε γνώρισε καλύτερα από την συμμετοχή σου στο παιχνίδι του Ant1 YFSF. Πως ήταν αυτή η εμπειρία για εσένα και τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και δύσκολη εμπειρία γιατί καλούμασταν κάθε εβδομάδα να ενσαρκώσουμε ένα καλλιτέχνη σε όλα τα επίπεδα, να μοιάσουμε μέχρι και εξωτερικά. Το πιο δύσκολο είναι να έρθεις κοντά σε μια προσωπικότητα, να μπορείς να προσελκύσεις μέσα σε τόσες λίγες ημέρες έναν καλλιτέχνη πόσο μάλλον να μοιάσεις και εξωτερικά σε έναν άνθρωπο που μπορεί τα δικά σου χαρακτηριστικά να μην έχουν καμία σχέση με τα δικά του, ή να πρέπει να υποδυθείς έναν άνδρα. Όλα αυτά ήταν πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα εμπειρία γιατί σε κάνει να ξεπερνάς τα όρια σου και να γνωρίζεις διαφορετικές πτυχές του εαυτού σου. Με δυσκόλεψε σίγουρα και το πρακτικό κομμάτι με το θέμα με τα μαλλιά μου όπου δεν μπορούσα να βάλω περούκες ειδικά στα πολύ κοντά μαλλιά υπήρχε θέμα γιατί έπρεπε πάντα να βρίσκουμε τρόπους να τα βάφουμε με σπει, να τα κολλάμε κάπως για να μπορέσει να είναι ωραίο και σωστό το αποτέλεσμα. Όλη αυτή η διαδικασία ήταν δύσκολη και άκρως ενδιαφέρουσα κι έχω να θυμάμαι τις  άπειρες ώρες δουλειάς για τις μεταμφιέσεις κάθε φορά.

Μέσα σε τόσους καλλιτέχνες που ενσάρκωσες – μιμήθηκες και ψάχνοντας τους πιο αναλυτικά ποιος ήταν ποιο κοντά στο δικό σου χαρακτήρα και ακούσματα;

Αγάπησα όλους τους ρόλους που έκανα εκεί για διαφορετικό λόγο τον κάθε ένα. Υπήρχαν ρόλοι που ήταν πάρα πολύ δύσκολοι σε επίπεδο ερμηνείας και υπήρχαν άλλοι που μπορεί να ήταν δύσκολοι επειδή ήταν κωμικοί, γιατί έπρεπε να υποδυθώ έναν άνδρα και να έρθω σε επαφή με εντελώς διαφορετικές πτυχές του εαυτού μου, οπότε σίγουρα έχω να θυμάμαι πολλές μεταμφιέσεις όπως την Μπέσσυ Αργυράκη, την Νατάσα Μποφιλιου, την Lady Gaga που θεωρώ ότι σε αυτά έμοιαζα πιο πολύ και εξωτερικά γιατί σίγουρα δεν ήταν και όλες μας οι μεταμφιέσεις το ίδιο πτυχωμένες.

Ποιος καλλιτέχνης ήταν αυτός που σε δυσκόλεψε περισσότερο αλλά και ποιος ήταν ο πιο εύκολος;

Ο κάθε ένας είχε την δυσκολία του και πολλές φορές είχε πλάκα όταν έπρεπε να υποδυθούμε ανθρώπους από την Ελλάδα που μπορεί να ήταν και άτομα τα οποία γνωρίζουμε και μπορεί πριν να μας έδωσαν κάποια συμβουλή, οπότε αυτό είχε ένα ενδιαφέρων γιατί είναι πιο άμεση και η επαφή με το πρόσωπο.

Ποια η σχέση σου με τα social media;

Δεν έχω πολύ καλή σχέση, δεν είμαι ο άνθρωπος που καθημερινά θα ποστάρει, μου αρέσει να παρακολουθώ περισσότερο το instagram γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ οι φωτογραφίες. Θεωρώ πολύ ενδιαφέρον να μπορείς να αποτυπώσεις μια στιγμή σε μια φωτογραφία όπως είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μπορούμε να μοιραζόμαστε πληροφορίες με τον κόσμο ως προς την δουλειά μας και το που μπορούν να μας βρουν και να μας ακούσουν αλλά θεωρώ ποιο σημαντικό να ζω την κάθε στιγμή. Πολλές φορές μπορεί να μην έχω το χρόνο να την αποτυπώσω και να την μοιραστώ στα social media, αλλά την θυμάμαι σαν φωτογραφία μέσα στο κεφάλι μου.

Στην τηλεόραση τελευταία επικρατούν τα παιχνίδια επιβίωσης, εσύ τα παρακολουθείς; Πως σου φαίνονται και θα μπορούσες να συμμετάσχεις σε κάτι αντίστοιχο όπως το Survivor ή Nomads;

Γενικά δεν είμαι άνθρωπος που παρακολουθεί προγράμματα στην τηλεόραση και συνήθως ότι βλέπω θα είναι επειδή το είδα τυχαία αλλά δεν ήμουν ποτέ φανατική σε οτιδήποτε.

Γνωρίζουμε ότι έχεις διασκευάσει ένα τραγούδι του Jacques Brel και το ονόμασες Κυτταρίτιδα. Αυτό πως προέκυψε και πως ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου;

Αυτό έγινε στα πλαίσια της εκπομπής «ΠΕΔΕΣ» στην στήλη «Πες τον πόνο σου» όπου μια γυναίκα μου έστειλε ότι το πρόβλημα της, όπου ήταν η κυτταρίτιδα. Μπορώ να πω ότι υπάρχουν δυο πλευρές για να το δεις, η μια είναι χιουμοριστική και ότι προφανώς και δεν είναι πρόβλημα η κυτταρίτιδα όταν υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα και από την άλλη απεικονίζεις το πώς εμείς οι γυναίκες εγκλωβιζόμαστε στα κοινωνικά πρότυπα και στα πρότυπα ομορφιάς γενικότερα. Εγώ επειδή πιστεύω ότι κάθε σώμα είναι όμορφο μέσα από την διαφορετικότητα του γιατί οι ατέλειες μας είναι που μας κάνουν όμορφους και ξεχωριστούς, θεώρησα σημαντικό ότι μέσα από ένα τραγούδι και το χιούμορ μπορώ να μιλήσω για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες.

Ποιες είναι οι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν τον εαυτό σου;

  • Χαμόγελο
  • Αγκαλιά
  • Φαντασία

Σε ενοχλούν τα αρνητικά σχόλια που μπορεί αν δεχτείς κυρίως πάνω στη δουλειά;

Όχι. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δεχτεί κάποια πραγματικά άσχημα σχόλια ούτε έχω νιώσει ότι κάτι μπορεί να με έθιγε. Στα social media μπορεί να υπάρχουν αρνητικά σχόλια από τον κόσμο τα οποία πολλές φορές μπορεί να είναι και αστεία.

Τι σημαίνει για εσένα η οικογένεια και θα ήθελες να δημιουργήσεις την δικιά σου;

Προέρχομαι από μια υπέροχη οικογένεια και έχω όση αγάπη μπορεί να μεγαλώσει ένας άνθρωπος στην επαρχεία, οπότε εγώ πιστεύω ότι η οικογένεια είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και είναι κάτι το οποίο τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, έτσι μπορεί να συνάπτει όμορφες σχέσεις με όλους τους συνανθρώπους. Αγαπώ πολύ τα παιδιά και αυτό είναι και ένας λόγος που έχω ασχοληθεί με το παιδικό θέατρο, αλλά προς το παρών δεν μου έχει γεννηθεί η ανάγκη να κάνω την δική μου οικογένεια.

Τι αρέσει στη Σοφία να κάνει στον ελεύθερο χρόνο της για να χαλαρώσει;

Πολλά πράγματα, από να περπατάω, να τρέχω, να πηγαίνω βόλτες με το αυτοκίνητο, να ακούω μουσική και ότι με κάνει να νιώθω ελεύθερη κοντά στη φύση και τον εαυτό μου.

Επαγγελματικά τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από εσένα;

Έχω φτιάξει μια δική μου παράσταση σε κείμενα δικά μου και του Γιώργου Χατζηπαύλου, όπου στην ουσία είμαι δυο ώρες μόνη μου επί σκηνής με την μέθοδο του live looping και παρουσιάζω τους αφανείς μουσικούς μου που έχω μαζί μου και κατά μια έννοια είναι υπαρκτά πρόσωπα. Μπαίνουμε σε ένα σουρεαλ κόσμο στον οποίο μπορεί να υπάρχουν από τους αφανής μέχρι την Shakira και το Michael Jackson, οι οποίοι δεν είναι όπως τους γνωρίζουμε αλλά όπως τους φαντάζομαι εγώ σε ένα δικό μου φανταστικό πλανήτη και από εκεί προκύπτουν δικά μου κωμικά στιγμιότυπα.

Ευχαριστούμε τον Σοφία Κουρτίδου για τον χρόνο που μας αφιέρωσε!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather