Δήμητρα Στογιάννη: «Οι ηθοποιοί έχουμε μια ευκολία να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικές καταστάσεις» | Αποκλειστική συνέντευξη

Δήμητρα Στογιάννη: "Οι ηθοποιοί έχουμε μια ευκολία να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικές καταστάσεις" | Αποκλειστική συνέντευξη

Συνέντευξη: Μάριος Κωνσταντόπουλος

Μητέρα δύο παιδιών και καλή σύζυγος αλλά και με αρκετές επαγγελματικές επιτυχίες στο βιογραφικό της, η Δήμητρα Στογιάννη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας άνθρωπος που τα έχει όλα.

Φέτος την απολαμβάνουμε για δεύτερη χρονιά στην κωμωδία «Βάφτα Μαύρα» στο θέατρο Λαμπέτη και με αφορμή αυτό το επαγγελματικό της βήμα, μίλησε για όλα αποκλειστικά στο Gpop.gr.

Η γνωστή ηθοποιός παρά το φορτωμένο πρόγραμμα της, αφιέρωσε λιγο χρόνο για εμάς και τους αναγνώστες μας και την ευχαριστούμε πολύ.

Θέλω να ξεκινήσουμε με μια κλασσική ερώτηση που κάνω και είναι το πως αποφασίσατε να γίνεται ηθοποιός;

Δεν είναι ακριβώς απόφαση. Συνήθως έρχεται και σε βρίσκει. Υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη, την ακολουθείς και την αφήνεις να σε οδηγήσει. Αρκεί να είσαι ανοιχτός και να ακούς όσο μπορείς πιο καθαρά την ανάγκη αυτή. Από κει και πέρα είναι σημαντικό να αφουγκράζεσαι τις ευκαιρίες και,στην καλύτερη περίπτωση να τις αρπάζεις.

Θυμάστε την πρώτη σας θεατρική δουλειά;

Η πρώτη μου θεατρική δουλειά ήταν στο ΚΘΒΕ, φοιτήτρια ακόμα στο δεύτερο έτος, σ´έναν Μολιέρο που είχε κάνει ο Θέμις Μουμουλίδης, τον «Κατά φαντασίαν ασθενή», όπου συμμετείχα στα ιντερμέδια, με υπέροχα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου. 

Φέτος σας βλέπουμε στη θεατρική  παράσταση «Βάφτα Μαύρα», ποιος είναι ο ρόλος σας στο έργο;

Είμαι η Χρυστάλα, κόρη του εκλιπόντος Θανάση, και της Ελλάδας(Μαρία Φιλίππου), όπου με τον αδερφό μου(Γιάννη Τσιμιτσέλη) και τη μητέρα του-είναι από προηγούμενο γάμο του πατέρα(Νικολέτα Βλαβιανού) και τον σύζυγό μου(Παύλο Ευαγγελόπουλο) προσπαθούμε να προσετεριστούμε κάποιο σημαντικό ποσό της περιουσίας του πατέρα, μιας και όλοι έχουμε κάνει κακή διαχείριση της προσωπικής μας περιουσίας και βρισκόμαστε πια στο χείλος του γκρεμού. Η Χρυστάλα είναι μεγαλωμένη στην Κύπρο, σε ένα εύπορο περιβάλλον, προστατευμένη από οποιαδήποτε δυσκολία, παντρεμένη μ´έναν προικοθήρα που αγαπάει όσο μπορεί και ακούσια τον υποστηρίζει στις τυχοδιωκτικές επιλογές του. Είναι αθώα και εξαιρετικά αφελής, όμως προσπαθεί να βοηθήσει με σθένος στις αποφάσεις της οικογένειας, η οποία ενώνεται για να αντιμετωπίσει την ερωμένη του πατέρα, και τους οικονομικούς εκβιασμούς της. 

2ος χρόνος επιτυχίας! Το πιστεύατε από την αρχή ότι θα πάει τόσο καλά; Πως βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου κάθε βράδυ;

Η αλήθεια είναι ότι πίστεψα από την αρχή σ αυτό το έργο και μάλλον δικαιώθηκα. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των θεατών οι οποίοι στηρίζουν οτιδήποτε καλλιτεχνικά έντιμο. 

Φέτος θεατρικός σύζυγος είναι ο Παύλος Ευαγγελόπουλος ενώ πέρσι ήταν ο Εύθυμης Ζησάκης! Ήταν δύσκολο να προσαρμοστείτε; Πώς είναι η συνεργασία σας με όλους τους ηθοποιούς;

Οι ηθοποιοί είμαστε από τη φύση μας χαμαιλέοντες. Έχουμε μια ευκολία να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικές καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ευθύμης κι ο Παύλος αντίστοιχα προσέγγισαν διαφορετικά ο καθένας τον ίδιο ρόλο, πράγμα που οδήγησε σε διαφορετικό αλλά πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Αυτό ήταν βεβαίως εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα γιατί προσέγγισα τη σχέση μου με τον αντίστοιχο ηθοποιό με διαφορετικό τρόπο, κι αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλη πρόκληση για κάθε ηθοποιό, να προσαρμόζεται δηλαδή σε διαφορετικές καταστάσεις. 

Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η συνεργασία με τους Παπαθανασίου-Ρέππα κρατάει από το 2004, όταν ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψηφίους που εξεταστήκαμε τότε σε μια ανοιχτή οντισιόν του Εθνικού θεάτρου σε χορό και τραγούδι, με επέλεξαν για το «ποια Ελένη». Από τότε έχουμε συνεργαστεί σε αρκετά έργα σε θέατρο και σινεμά. Το να δουλεύω μαζί τους είναι πάντα μια μεγάλη γιορτή, επομένως όταν επικοινώνησαν μαζί μου για το συγκεκριμένο έργο, δε χρειάστηκε να το επεξεργαστώ. 

Είστε και μανούλα, πως είναι ο ρόλος αυτός;

Είναι σίγουρα ο πιο απαιτητικός από όσους έχω παίξει και θα παίξω στο μέλλον, αλλά είναι και αυτός που με ωριμάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σαν άνθρωπο και επομένως σαν ηθοποιό. 

Στον ελεύθερο σας χρόνο τι σας αρέσει να κάνετε;

Να μαγειρεύω, να πηγαίνω θέατρο και σινεμά, βόλτες στη θάλασσα και κυρίως εκδρομές. Και ταξίδια. Και συναυλίες.

Πρόσφατα κάνατε και ένα πέρασμα από την τηλεοπτική σειρά «Έλα στη θέση μου» πως ήταν αυτή η στιγμή και υπάρχει περίπτωση επιστροφής στη σειρά στο μέλλον;

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πέρασα φανταστικά με τους συντελεστές και τους συνεργάτες, αλλά ήταν κατι παροδικό που ορίστηκε από την αρχή το πεπερασμένο των επεισοδίων. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής. 

Βλέπετε καθόλου τις επαναλήψεις των σειρών που έχετε συμμετάσχει;

Αν τύχει να πέσω πάνω σε κάποια επανάληψη, θα ρίξω μια ματιά αλλά δεν θα παρακολουθήσω. Αντιμετωπίζω την προβολή αυτή με συστολή. Αντίθετα, αν γυρίζεται ακόμα η συγκεκριμένη δουλειά που ενδεχομένως προβληθεί, θα την παρακολουθήσω εξεταστικά, προκειμένου να ελέγξω πιθανά λάθη ή αδυναμίες του ρόλου και να βελτιωθώ.

Τι είναι αυτό που θέλει η Δήμητρα Στογιάννη για τα επόμενα χρόνια;

Θέλω  να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θα με εμπνέουν καλλιτεχνικά, σε δουλειές που θα με εξελίσσουν σαν άνθρωπο και ηθοποιό, ενώ παράλληλα θα περνάω δημιουργικό χρόνο με την οικογένειά μου, χωρίς να νοιώθω ενοχές για τις ώρες της απουσίας μου από τα παιδιά μου.

Κλείνοντας θέλω να μας πείτε τι άλλο έχουμε να περιμένουμε επαγγελματικά από εσάς;

Θα παίζουμε το «Βαφτα μαύρα» στο θέατρο Λαμπέτη, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, την πρωταπριλιά. Μετά θα εξακολουθήσω να παίζω στο «ΤΑΚΙΜ-ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ, ελληνική απόλαυσις», μια μουσική παράσταση που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Λάμπρος Λιάβας, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα χαίρομαι το καλοκαίρι με την οικογένειά μου. 

Η Δήμητρα Στογιάννη με τον δημοσιογράφο του site μας Μάριο Κωνσταντόπουλο