Βασικά…..Καληνύχτα

Βασικά.....Καληνύχτα

Κείμενο: Πόπη Γιαννικάκη 

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στις 27 Φλεβάρη 1951 στο Βέλο Κορινθίας, όπου εκεί έζησε και τα παιδικά του χρόνια πριν μετακομίσει σε ηλικία 11 ετών με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Όμως η καταγωγή του ήταν από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Σε ηλικία 13 ετών, πλαστογράφησε την υπογραφή του πατέρα του και μπάρκαρε για δυο χρόνια. Προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους αστυνομικούς να του δώσουν το χαρτί για να το πάει, υποτίθεται, στον πατέρα του, τους είπε ότι είχε πάθει εγκεφαλικό και ήταν κατάκοιτος

Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη. Το 1967 και σε ηλικία μόλις 16 χρόνων πήγε με τον φίλο του, επίσης ηθοποιό, Κώστα Αθανασόπουλο στη σχολή του Μιχαηλίδη και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού. Είχε σπουδάσει και Ψυχολογία / Παραψυχολογία στο Λονδίνο.

Στα 17 του παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα, και απέκτησαν και μια κόρη την Μαρία όμως ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ και χώρισε γρήγορα. Για αρκετά χρόνια υπήρξε και ζευγάρι με την Καίτη Φίνου όπου την αρραβωνιάστηκε τρεις φορές, αλλά ποτέ δεν έφτασαν τα σκαλιά της εκκλησίας. Το 2006 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά την Χριστίνα όπου ήταν μαζί μέχρι την ώρα που έφυγε από την ζωή ο Στάθης.

Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς σταρ της γενιάς του. Σημάδεψε κινηματογραφικά την δεκαετία του 80.

Οι ταινίες του ξανά κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή και πάλι ξεπούλησαν. Το ίδιο έγινε και με τις προβολές των ταινιών που πρωταγωνίστησε στα ιδιωτικά κανάλια. Παρότι οι ατάκες που περιείχαν βωμολοχίες ή κάτι που μπορεί κάποιος να θεωρούσε προσβλητικό πετσοκόφτηκαν από τα κανάλια για να μπορούν να προβληθούν απόγευμα. Παρόλα αυτά οι ατάκες και οι σκηνές του παραμένουν αξέχαστες για όλους.

Είναι από το είδος των ταινιών που επειδή συνδέονταν στο μυαλό μας με το γέλιο, τις γκριμάτσες, τις μεταμφιέσεις και την καχεκτική φιγούρα του Ψάλτη η απόλαυση στην επανάληψη ήταν σχεδόν πάντα ίδια με την πρώτη φορά. Ήξερες ακριβώς τι θα δεις αλλά το ξαναέβλεπες ευχάριστα. Γελούσες και ξαναγελούσες στις κλασικές του σκηνές. Επαναλάμβανες τις ατάκες και ήξερες σε ποιο σημείο ακριβώς υπήρχε το punch line που χτιζόταν σε όλη τη σκηνή.

Οι ατάκες του Στάθη Ψάλτη τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει το YouTube συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα Καμάκια», «Βασικά καλησπέρα σας». Έχει παίξει πολλούς ρόλους στην καριέρα του, κατά το πλείστον κωμικούς.

Υπήρξε είδωλο της δεκαετίας του ’80. Οι ταινίες του γνώριζαν τεράστια επιτυχία και οι ατάκες του έχουν γράψει ιστορία («Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;», «Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!» και «Κούλα με την κουλάρα σου!»).

Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά Οι έμποροι των εθνών τραγούδησε το Ήτανε μια φορά του Νίκου Ξυλούρη. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του αλλά και σε επιθεωρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια είχε δεχτεί προτάσεις να συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες αρνήθηκε. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, στο θέατρο Πάνθεον, όπου κρατούσε τον ρόλο της παραμάνας. Ενώ ο τελευταίος του ρόλος στην μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία «Νίκος Καζαντζάκης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή που θα βγει στους κινηματογράφους το προσεχές φθινόπωρο.

Στις 21 Απριλίου του 2017 σε ηλικία σε ηλικία 66 ετών έφυγε από τη ζωή έπειτα από σκληρή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές

Έτος Τίτλος σειράς Κανάλι
2006 Αν μ’αγαπάς ALPHA
1994 Καλημέρα Ζωή ΑΝΤ1
1993 Τμήμα ηθών ΑΝΤ1
1980 Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα ΕΡΤ
1979 Ο Συμβολαιογράφος ΕΡΤ
1978 Η τύχη της Μαρούλας ΕΡΤ
1973 Οι έμποροι των εθνών ΕΙΡΤ

Φιλμογραφία

Έτος Ταινία Ρόλος
2016 Νίκος Καζαντζάκης Ηγούμενος Μονής Σινά
1990 Ο εραστής Στάθης Μπιρμπιτσόλης
1989 Απαγωγή στα τυφλά Στάθης Καραπίδας
1989 Και δειλός και τολμηρός Μάρκος Τρέμουλας
1989 Ο πανταχού παρών Λάζαρος Λαζάρου
1989 Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα Στάθης Ξετρύπης
1989 Τρελάδικο πολυτελείας Στάθης Ξετρύπης
1988 Ο καβαλάρης των F.M. Stereo Στάθης Παπαστάθης
1988 Ακαταμάχητος πιλότος Αλέξης Τόμπρας
1988 Ένας αλλά Λέων Στάθης Φρουτάκης
1988 Ξενοδοχείο Kastri Τιμόλαος Χατζητιμολάου
1988 Ο μεγάλος παραμυθάς Χαρίλαος Καραπαύλος
1987 Οι κυβερνήσεις πέφτουνε… αλλά ο Ψάλτης μένει Κάλχας / (υπεύθυνος) / Μάρκος / «αλεξιπτωτιστής» / Μήτσος
1986 Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν Στάθης Τιμόπουλος
1986 Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας Ηρακλής Σπίνος
1986 Ψηλός λιγνός και ψεύταρος Πίπης Παρλαπίπας
1985 Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω Μιχάλης Βίδας
1985 Ο ταξιτζής μας Άλκης (τηλεοπτική σειρά)
1984 Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ Στάθης
1984 Μάντεψε τι κάνω τα βράδια Κοσμάς Παπακοσμάς
1983 Καμικάζι αγάπη μου Στάθης Σγουρός
1983 Πέστα βρωμόστομε Στάθης Χρυσοστόμου / πατέρας Στάθη / μητέρα Στάθη / παππούς Στάθη (στο κάδρο)
1982 Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) Στάθης Κουμπάρης
1982 Και ο Πρώτος Ματάκιας Σίμος Αυτιάς
1982 Τα σαΐνια Σίσυφος
1981 Είσαι στην ΕΟΚ… μάθε για την ΕΟΚ Τηλεπαρουσιάστρια
1981 Πάμε γιά καφέ;! «Τσίμπλας»
1981 Τα καμάκια Ορφέας
1981 Τροχονόμος Βαρβάρα Αχιλλέας Ταλαίπωρος / Βαρβάρα Ταλαίπωρου / πατέρας Ταλαίπωρος
1980 Γεύση απο Ελλάδα Συνταξιούχος
1980 Ο Κώτσος στην ΕΟΚ Απόψηλος, υπάλληλος Δήμου
1980 Ο παρθενοκυνηγός Μάνος Μπιλάλης
1980 Ο ποδόγυρος Ηρακλής
1979 Οι φανταρίνες Ανθυπασπιστής-εκπαιδευτής
1979 Τα παιδιά της πιάτσας Τηλέμαχος
1972 Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα Κοσμηματοπώλης

Θεατρικές παραστάσεις

Έτος Τίτλος Είδος
20152016 Δεν έχουν Τσίπρα πάνω τους Επιθεώρηση
2013 Μέρκελ έτοιμη για φόλα Επιθεώρηση
2012 Γομάρια με σαμάρια της Βουλής μας τα καμάρια Επιθεώρηση
2011 Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέστα Επιθεώρηση
2010 Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό; Επιθεώρηση
2009 Και ξανά… ΠΑΣΟΚολλητό Επιθεώρηση
2007 Νου Δού η άσχημη Επιθεώρηση
2007 Το μαντολίνο του ναυαγού Σημίτη Επιθεώρηση
Τα παπα…τσουνάμια Επιθεώρηση
2005 Τα θέλει ο Κολοτράβας μας Επιθεώρηση
2002 Παπουτσωμένη Ντόρα Επιθεώρηση
2006 Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες Επιθεώρηση
2005 Κότες Επιθεώρηση
2002 Άρμεγε Ευρώ και κούρευε συντάξεις Επιθεώρηση
19981999 Πινόκιο Επιθεώρηση
1998 Έλληνες είστε και φαίνεστε Επιθεώρηση
1996 Εμπρός προς τα πίσω Επιθεώρηση
1995 Καυκαλήθρες και Τσιτσιραύλα Επιθεώρηση
1994 Βάτραχοι Αρχαία κωμωδία
1993 Αγαπάς τη Γελάδα, απόδειξη Επιθεώρηση
1987 Καμπαρέ Ελλάς Επιθεώρηση
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather